Egy étteremajánló írás
Az Artis étterem a szórólapján a visszatérésre buzdít. Bátorság lenne? Nem, teljesen jogosan teszi, olyan hely ugyanis az Artis, ahova vissza kell térni, többször is! A szórólapon az is szerepel, hogy Magyarországon az Artis teremtette meg a Cool & Elegance éttermi kultúrát – amit nem pontosan tudok, hogy mit jelent, de a hely remek és elegáns…
Maradjunk még egy kicsit a szórólapnál: “luxus svédasztalunk fenséges kínálata vagy a gourmet menük által nyújtott különleges kulináris élmény” – ideális hely egy családi szülinap ünnepléséhez – gondoltam.
És nem csalódtam. Ezúttal – először, de nem utoljára – a luxus svédasztal esett a nagyétkű család áldozatául.
Szerencsére – az édességeket leszámítva – nem volt olyan fogás, amelyben ne szerepelt volna lazac vagy valamilyen tengeri herkentyű. Kezdetnek lazactatár, lazackrémleves, lazacos szélesmetélt után jöhetett némi tenger gyümölcseivel megpakolt rizotto, gundel bélszín, vörösboros-gombás marharagu és “szétcsapatásnak” mindig egy kis tatárbeefsteak csúszott le.
Ezután következhetett a látványkonyha sütőjén sült cápa, nyelvhal és lazac (a változatosság kedvéért), na persze néhány pikáns (gyümölcsös, snidlinges-tejfölös) pácban “okosodott” rendes husi is elpusztult, de szigorúan “csak az íze miatt”. Merthogy az Artisban a svédasztalos rendszer nem megy a minőség rovására, kitűnőek az ételek.
Az édességek is említést érdemelnek: tiramisu, fehércsoki mousse, mangós-joghurtos torta, gyümölcsrizs… Nehéz erősnek lenni és ellenállni, bár egy szülinapon, egy ilyen helyen nem is kell.
A szórólapon az is szerepel, hogy itt az álmok valóra válnak, az én egyik közeli álmom, hogy ide visszatérjek!
U.i.: Az utca sarkán egy külföldinek látszó hölgycsapat állt tanácstalanul, kezükben A szórólappal…. Majdnem máris visszatértem, miközben a jó útra irányítottam őket!