



Nem jó mindenkinek ugyanaz!
Nem vagyunk egyformák. A jó hír, hogy ez nem is cél! Külsőleg, belsőleg, de még a szervezetünk működésében is különbözünk. Azt már sokan észrevették, hogy van, akinek a hús jót tesz, más pedig szénhidrátból nyer energiát, van, akinek beválik az egyik fajta diéta, más pedig furcsa módon attól még hízik is – mondta a mostanában elfogadott egészséges életmód alapelveitől némileg eltérő elveket valló, a Magyarországon még nem túl ismert, Body Typing módszerének egyik itthoni fő képviselője, Bocsi Viki a csalad.hu –nak.
Nem vagyunk egyformák!
– Eltérő genetikai adottságokkal születünk – hangsúlyozta Bocsi Viki. Különböznek az arcvonásaink, a bőrünk színe, az ujjlenyomataink és a szerveink. Az enzimeink és hormonjaink aránya is különböző, ennek megfelelően az anyagcseréje is mindenkinek egy kicsit más, ezért nem létezik univerzális fogyókúra vagy étrend. Egy római költő, Lucretius már időszámítás előtt azt mondta: „Az egyik ember étke a másik ember mérge”. Ha az anyagcsere-típusunknak megfelelően étkezünk, az energia-egyensúlyunk helyreáll. Ha a testünk megkapja, amire szüksége van, megszűnnek a sóvárgásaink. Ehhez persze egészséges ételekből kell összeállítanunk az étkezésünket, amelyek tartalmazzák azt a mennyiségű fehérjét, szénhidrátot és zsírt, illetve mikrotápanyagokat, amelyek számunkra optimálisak. Egyáltalán nem mindegy az sem, hogy azokat milyen formában juttatjuk a szervezetünkbe, mint ahogy arra is ügyelnünk kell, hogy teljes értékű legyen a táplálkozásunk, vagyis a megfelelő mennyiségben kapjuk a számunkra szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. A táplálkozás hatással van az idegrendszerünkre, az égetésre és a hormontermelő mirigyekre. És ez igaz fordítva is. Ha egészségesek akarunk lenni, a típusunknak megfelelően kell táplálkoznunk.
Általános szabályok
Az eltérések ellenére vannak általános szabályok, amelyeknek betartása mindenkinek hasznára válik. Már az sokat segít, ha nem eszünk egész nap „szemetet” (gyorséttermi ételeket, péksüteményeket, cukros üdítőket). Alapvetően el kell kerülni bizonyos dolgokat – hangsúlyozza Bocsi Viki. Ilyen a glutén, ami a gabonafélékben található fehérje, amelyet nem, vagy nagyon nehezen tudunk megemészteni, olyan anyagok is átmennek a bélfalon, amelyek autoimmun betegségeket, pajzsmirigy-gyulladást, bélproblémákat idézhetnek elő. Tény, nem egyszerű elkerülni, a gluténmentes ételek leginkább kukoricaalapúak, ami szintén nem jó irány. A gluténmentesség ideális esetben zöldségalapú táplálkozást jelent. Vannak ugyan gabonák, a quinoa, a rizs, a köles, a hajdina, amelyek jók, de még jobb, ha zöldségből oldjuk meg a köretet. Hozzá mehet hús, belsőségek, tojás. Tejre sincs szükség, kálcium van a szezámmagban, a mandulában, a mákban, a petrezselyemben és a tengeri halakban is. Tabu a cukor és kerüljük a magliszteket, mert a magas fitáttartalmuk nem hagyja felszívódni az ásványi anyagokat a bélből. Nem javasolt a hüvelyesek fogyasztása, a benne lévő lektin miatt. Fontos viszont, hogy jó minőségű zsírt fogyasszunk! A kacsazsír például remek, ha nem égetjük, de a kókuszzsír, 200 fokig, még a hőt is bírja.
Finomhangolás
– Az alapszabályok betartása már 70 százalékos siker, a többi, a személyre szabás már igazából finomhangolás. A honlapomon lévő tesztből bárki megtudhatja – nagyjából -, hogyan működik a szervezete – emelte ki Bocsi Viki. Megállapítható a táplálkozási és a hormontípus. Az előbbi azt határozza meg, hogy többségében fehérjében és zsírban vagy inkább szénhidrátban gazdagabb ételeket kell fogyasztanunk. Ez függ például az anyagcserétől, azaz a sejten belüli égetés tempójától; attól, hogy a szénhidrátokból gyorsan vagy lassan nyerünk energiát. Az emberi test két dologból nyerhet energiát: szénhidrátból (a zöldség is az!) és a zsírból. Az alkatot és azt, hogy mitől és hova hízunk, mit kívánunk, a hormonális beállítottság mutatja.
Ha valaki fehérje-zsír típusú, gyors az anyagcseréje, hamar feldolgozza az elfogyasztott táplálékot, sok energiát nyer belőle, amit el is raktároz. Ha fogyni akar, gabonamentesen kell étkeznie, a szénhidrátokat rostokból, azaz zöldségekből kell nyernie. A jó minőségű zsírral nem kell spórolnia, viszont a gyümölccsel igen, a fruktózt sem nagyon tudjuk megemészteni. Zöldségből, magas zsír- és fehérjetartalmú húsból bőven ehet. A hús bármi lehet, a virsli ugyan nem éppen a legjobb választás, a tisztább pulykasonka viszont ajánlott. A fehérjetípusú emberen azonnal meglátszik, ha több szénhidrátot eszik, ez a típus soha nem lesz olyan vékony, mint amit ideálisnak hirdetnek (nem is kell!), viszont nyugodt, jó a kisugárzása, türelmes. Hízásra és bizonyos betegségekre – inzulinrezisztencia, cukorbetegség – hajlamos – sorolta Bocsi Viki.
A szénhidráttípusú anyagcseréjű embernek lassú az emésztése, emiatt nem tud nagy mennyiségű állati fehérjét feldolgozni, túlságosan megterheli a szervezetét. – A szénhidrátalapú étkezés nem azt jelenti, hogy csokit, lekváros buktát lehet enni – szögezte le Bocsi Viki. Ebben az esetben is jobb a gluténmentes táplálkozás; a jó minőségű gabonák és kevés zsír bevitele. A zöldségeket, gyümölcsöket, szénhidrátokat gyorsan lebontja, az ilyen típusú ember akár három-négyóránként is megéhezik. A szénhidráttípus nehezebben hízik, de türelmetlenebb, idegesebb, főleg, ha nem a szervezete igényeinek megfelelően táplálkozik.
Tovább árnyalja a képet a hormonális beállítottság. A domináns hormontermelő mirigyünk határozza meg a hízás formáját, jegyeit, minőségét is. Ez már a gyerekeknél is látszik. Ha valaki elkezd a típusának megfelelően táplálkozni, de közben az őt hormonálisan ingerlő ételeket eszi, a fogyás megáll. Ezek nagyjából egybeesnek az alapvetően elhagyandó ételekkel: a gluténnel, a laktózzal, a cukorral és a koffeinnel.
Baj van a kávéval?
– Ez sokakat meglep, hiszen úgy tudják, nincs benne kalória. Ez igaz, de úgy hat az idegrendszert és a szerveket működtető agyalapi mirigyre, hogy az megzavarja az összes többi hormonegyensúlyért felelős tényezőt – magyarázta Bocsi Viki. A koffein két fő hormontermelőnket is stimulálja, jó érzésünk lesz tőle, de ha ezeket éveken át terheljük, elfáradnak és elkezdhetnek alulműködni. Ez történhet a pajzsmiriggyel és a mellékvesével is, ráadásul az egyik nem független a másiktól, a rossz szokásokkal teljesen fel lehet borítani a működésüket. Ha a koffein zsírégető lenne, akkor az egész világ sovány lenne – tette hozzá Bocsi Viki. Ez a növényi toxin függőséget okoz az agyban és a hormonrendszerben, ezért nagyon nehéz „lejönni” róla. Ez a helyzet a túróval is, a benne lévő rossz hatású tejfehérje a női nemi hormonműködésre hathat negatívan. Ördögi a kör, ha nem a táplálkozási típusnak megfelelően eszünk, az állandó energiahiányt kávéval igyekszünk pótolni. Már a koffeinmentes kávé is sokkal jobb választás. – A teában lévő tein is koffein, a gyümölcstea, gyógynövényteák (jázmin, kamilla), a rooibos tea bármilyen (tej- és tejszínpormentesen) formában, akár aromákkal viszont fogyasztható, zsíros kókusztejjel például isteni – ajánlotta Bocsi Viki.
Ezer kalória brokkoli egészen más, mint ezer kalória hamburger
Nem mindegy, hogy az elfogyasztott étel milyen információkat hordoz a szervezet, illetve az anyagcsere számára. Az összetevői még arra is hatnak, milyen gének kapcsolódnak be vagy ki a sejtjeinkben. Nem működik mindenkinél a napi ötszöri, zsírszegény ételeket tartalmazó táplálkozási ajánlás sem. A hasnyálmirigy minden étkezéskor bekapcsol, minden szénhidrátban gazdag étel bevitelekor inzulint termel, még egy darab gyümölcsnél vagy egy tejeskávénál is. Egy fehérjetípusnak a napi sokszori kevés evés szó szerint végzetes lehet. A vérben lévő állandó inzulin biztos hízást, hosszútávon pedig a hasnyálmirigy kifáradását eredményezi, amiből inzulinrezisztencia, majd cukorbetegség alakulhat ki. A legfontosabb, hogy ne másokhoz és az aktuális eszményképhez, hanem csakis magunkhoz mérjük magunkat! Ha tudjuk, mi a jó nekünk, ki tudjuk hozni a maximumot az adottságainkból – foglalta össze Bocsi Viki. Együnk és ettől legyünk jól!